vrijdag 23 oktober 2009

Zoekmachines voor web 2.0

Je weet wel dat het internet veel ruimer is dan enkel de websites. De meeste zoekmachines beperken zich tot deze websites bij het weergeven van zoekresultaten.
Het web 2.0 of de sociale media komen schoorvoetend aan bod in deze zoekresultaten. Bing zal nu starten met het indexeren van Twitter.

Maar er is nog veel meer te vinden op het internet. Er bestaan speciale zoekmachines. Er zijn er twee die ik verkies: Samepoint en Socialmention
Een kort overzicht van de speciale zoekmachines die ik gebruik om het sociale universum te doorzoeken:
Socialmention: gebaseerd op de zoekresultaten van google.com wordt er een analyse gemaakt volgens communicatieplatform. Jammer genoeg zijn de resultaten van de sociale netwerken onvolledig.

Xinu Returns is een mashup van verschillende tools. Zeer interessant overzicht in Ajax. De resultaten zijn niet volledig correct maar vormen een basis voor verder onderzoek. De sociale netwerken zijn niet volledig opgenomen in het onderzoek.

Quarkbase: geeft basisinformatie over een website. je kan dit beschouwen als een light audit. Er is een overzicht van enkele belangrijke web 2.0-toepassingen. Een meerwaarde ten opzichte van de andere tools is de mogelijkheid om zelf de data te editeren zodat er een correct beeld is van de website.

DataOpedia: Is een onvolledige poging om een globaal zicht te geven over de internetaanwezigheid. Meer dan algemene data is er niet.

Tweetgrid: interessante zoekmachine voor Twitter.

Trendrr: onderzoekt de evolutie van een keyword binnen de sociale media. Er zijn verschillende mogelijkheden om Trendrr te gebruiken. Het is beste is gewoon de ingebouwde zoekmachine te gebruiken. Zeer magere resultaten voor Nederlandstalige zoekopdrachten.

Backtype: een zoekmachine voor blogs. Is ook een vorm van sociaal netwerk waar het mogelijk is om informatie uit te wisselen. De optie "Alerts" is interessant. Een zoekopdracht wordt opgeslagen en via mail wordt u op de hoogte gehouden van de nieuwe resultaten.

Keotag: Metasearchengine voor verschillende sociale platformen. De resultaten zijn jammer genoeg niet up to date. Maar geeft toch een mooi beeld van de verschillende web 2.0-toepassingen.

Samepoint: De beste metasearcher voor sociale media. Heeft een zeer volledig overzicht van alle platformen. De basis zijn een 100-tal verschillende platformen. De data wordt niet enkel weergegeven maaar ook verrijkt met andere informatie. Vooral de beoordeling (Social Tone) is zeer leerrijk.

Deze lijst is zeker onvolledig. Ken je andere interessante zoekmachines, laat je het me weten?

0 reacties: