vrijdag 4 september 2009

Wat hebben ze toch tegen een Open Source CMS?

Het zit me al langer dwars. Al zeer lang. De afkeer van bepaalde webbouwers tegen Open Source CMS'en. Ze blijven, ijdel, verder ontwikkelen (ik had bijna klungelen geschreven, maar heb me nog net kunnen inhouden) aan een eigen CMS.

In opdracht van de klanten werk ik met verschillende zelf in elkaar geknutselde CMS'en van webbouwers.

Ze vragen schandalige prijzen aan de klanten die opgescheept zitten met een systeem vol bugs. De klanten moeten dan nog betalen voor het debuggen. Een echte schande.

Er zijn schitterende Open Source CMS'en op de markt die enkel maar gepersonaliseerd moeten worden. Een nieuwe template en het integreren van de verschillende bestaande modules. Een PHP'er kan daar vlot mee overweg.

De goede Open Source CMS'en hebben zeer gebruikersvriendelijke interfaces die al door duizenden andere gebruikers getest en aangepast werden. Waarom het warm water, de kraan en het wiel terug uitvinden?

Met een Open Source CMS behoudt de klant zijn vrijheid en is die niet langer afhankelijk van een duistere webbouwer die op elk moment failliet kan gaan.

Het probleem is dat dergelijke webbouwers (pas op ze zijn niet allemaal zo) geen onderscheid kan maken tussen hoofd- en bijzaak. Voor de klant telt de communicatie en de informatie. De conversie en marketing. Daar hebben deze webbouwers geen oren naar. Een website moet mooi en ingenieus zijn. Een duidelijk geval van Narcisme.

U merkt het, beste Lezer, ik ben boos aan het worden. Het is jarenlange frustratie die hier naar boven komt.

Maar ik moet bekennen dat ik ook fouten gemaakt heb. In 2002 heb ik meegewerkt aan het ontwerpen van een CMS voor de www.dekust.org. Op dat moment was er nog weinig sprake van Open Source CMS’en. Daar heb ik aan den lijve ondervonden wat de problematiek is van een eigen ontwikkelde CMS.
Met de opkomst van de Open Source CMS’en ben ik op deze trein gesprongen. Veel ervaring mee opgedaan. Ik ken de problematiek van het personaliseren van dergelijke CMS’en. Soms zijn er ook problemen. Maar nooit zo erg als met “tailor made” CMS’en. Het resultaat is voor de klant altijd bevredigend.

Regelmatig zit ik, op vraag van de overheden, als internetmarketing specialist in de jury voor de toewijzing van webbouwers. De voorstellen met tailor made CMS’en krijgen van mij steevast strafpunten. Men moet consequent zijn in het leven.

0 reacties: