donderdag 24 juli 2008

Schrijf een Knol

Weer een nieuwe uitdrukking of internetslang. Leer het maar van buiten de vervoegingen van het werkwoord knollen: ik knol, jij knolt, heb je al geknold...

Knol is de nieuwe encyclopedie van Google. Een alternatief zou het moeten worden voor Wikipedia. Zeer nobel om kennis te structureren en gratis ter beschikking te stellen van de internetter.

Ik zit wel met een paar bedenkingen. Kennis, informatie en content zijn het belangrijkste van het internet. Onder gelijk welke vorm deze wordt verspreid. Een groot probleem is sowieso die waardevolle content vinden. Het semantische web dat er aan zit te komen moet daar een oplossing voor bieden. Ondertussen is het zo handig dat veel informatie gegroepeerd zit binnen een initiatief als Wikipedia. Waarom dan nog eens de content te gaan verdelen en starten met een gelijkaardig initiatief? Is er daar nood aan? Zullen de contentcreators de moeite doen om twee keer content aan te maken?

Ok, copy and paste is eenvoudig. Maar legaal is anders. Google zelf heeft de strijd aangebonden tegen content multiplication. Zelf gaan ze het deels in de hand werken. Hm.

Knol is natuurlijk Wikipedia niet. Knol werkt volgens een ander principe: de bijdrages worden niet geschreven door min of meer anonieme auteurs maar door "experts". Op deze manier wordt er een antwoord geformuleerd op Wikipedia. De grote kritiek op Wikipedia is dat de inhoud niet altijd even correct is.
Maar iedereen kan wel een bijdrage leveren aan Knol. Wie is dan de expert?

Het formaat van Knol is ook anders dan dat van een gewone Wiki. De interactieve en sociale elementen, waar de lezer zo mee vertrouwd is, ontbreken. Knol is veel eenvoudiger, minder gestructureerd. We gaan nu nog geen discussie voeren over content architectuur en kennis deling. Maar er is zeer veel over te zeggen.

De actuele inhoud van Knol is zeer beperkt en vooral medisch en basic How To. Ik heb wel geleerd hoe ik een toilet moet ontstoppen. ;-)


1 reacties:

Anoniem zei

Ik vind je Knolartikel, leuk! Nochtans vind ik dat Google, goed bezig is. Zeker met Google Chrome. Op een kopie van wikipedia zitten we idd. niet te wachten. Tenzij het met een vernieuwende inslag is, behalve de experts. Zo, kwestie van eens te reageren, op je blog :)